10 λεπτά ανάγνωσης
ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 40% ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ (ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Εδώ και κάποιες μέρες έχει ανοίξει η πλατφόρμα στην εργάνη για την δήλωση από τους εργοδότες ώστε να συμπληρώσει τα στοιχεία του προσωπικού του και να επισημάνει ότι είναι σε αναστολή εργασίας.Συμπληρώνει όμως και τους εκμισθωτές δηλαδή το ΑΦΜ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ του ιδιοκτήτη ακινήτου ώστε να γίνει διασταύρωση από την ΑΑΔΕ.

Αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης και παραλαβής αριθμού πρωτοκόλλου ο εργοδότης θα μπορεί να επιβεβαιώσει με την εκτύπωση της δήλωσης αυτής στον εκμισθωτή του ότι δικαιούμαι βάση νόμου έκπτωση ενοικίου 40% για τον Μήνα Μάρτιο και Απρίλιο.Πολλές επιχειρήσεις όμως έχουνε καταβάλλει το ενοίκιο Μαρτίου πριν παρθούν τα μέτρα αναστολής εργασίας.Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός με το ενοίκιο Απριλίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2:ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΊΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ


UPDATE 07/04/2020: ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΊΟΥ ΕΧΟΥΝΕ  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ  ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ 1000€ - ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 1000€Χ60%=600€

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1000€Χ60%=600€

ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΟΛΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ 600€-400€(ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΠΤΩΣΗ)=200€


ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα των 800€ βάση της δήλωσης του εργοδότη θα μπορούν και αυτοί βάση νόμου να ζητήσουν από τον εκμισθωτή τους έκπτωση ενοικίου κατά 40%. 


UPDATE 01/04/2020: Μόνο οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή εργασίας από επιχειρήσεις που έχουνε διακόψει την λειτουργία τους από Δημόσια Αρχή δικαιούνται έκπτωση ενοικίου
UPDATE 07/04/2020: Από 07/04/2020 με τροπολογία στην Βουλή και οι εργαζόμενοι από επιχειρήσεις που πλήττονται έχουνε έκπτωση 40% στο ενοίκιο τους
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Το έγγραφο που θα πρέπει να τεκμηριώνουν την πράξη μπορεί να είναι η εκτύπωση της δήλωσης του εργοδότη με αριθμό πρωτοκόλλου ή η ατομική δήλωση του εργαζομένου που θα γίνει εντός λίγων ημερών.
Σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού όπου το μισθωτήριο είναι στο όνομα αυτού που δεν δικαιούται επίδομα πρέπει να δηλωθεί κανονικά στην αίτηση από αυτόν που θα δικαιούται το επίδομα.
Αναμένουμε και την πλατφόρμα για να δούμε και το πρακτικό ζήτημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800€ ΕΧΟΥΝΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ


Οι 7 οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τη μείωση των μισθωμάτων


1.Οι σημερινές πρωτόγνωρες περιστάσεις είναι δύσκολες για όλους, και για τους ιδιοκτήτες, και για τους ενοικιαστές. Η πρώτη σύστασή μας προς όλους είναι η συνεννόηση μεταξύ τουςκαι η διατήρηση της μισθωτικής τους σχέσης και μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Γι΄αυτό και προς αποφυγή αντεγκλήσεων και αμφισβητήσεων περί του δικαιώματος της μείωσης επισημαίνουμε τα εξής:

2.Κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων-Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.

3.Κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας

Υποδείγματα των δηλώσεων αυτών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www.pomida.gr καθώς και εδώ.

4.Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από το Μάρτιο με εντολή κρατικής αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% του μισθώματος. Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση Απριλίου. 

5.Δικαιούχος μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο. Το ίδιο κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ισχύσει και όταν ο τεθείς σε αναστολή εργασίας είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή. Επί συμφωνημένης μεικτής χρήσης (κύριας κατοικίας με δικαίωμα και επαγγελματικής έδρας), η μείωση επιμερίζεται αναλογικά στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στην επαγγελματική χρήση(συνήθως αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ενοικίου).

6.Τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Αν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου «Δεν Πληρώνω» θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία.


7.Τέλος επειδή ήδη προβάλλονται διάφορα αιτήματα απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων για οφειλές της τρέχουσας περιόδου, επισημαίνουμε ότι ούτε οι ιδιοκτήτες είναι δικομανείς που θα τρέξουν στα δικαστήρια μόλις ανοίξουν εναντίον των ενοικιαστών τους, ούτε επιτρέπεται να τεθεί θέμα μηδενισμού των μισθωμάτων, ή απαγόρευσης δικαστικής διεκδίκησης οφειλών, και μάλιστα προγενέστερων της 1.3.2020, από μισθώματα, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα μεταβληθεί σε παράδεισο των «μπαταξήδων»και σε βαθειά αποδιοργάνωση παρόμοια της περιόδου των μνημονίων, που όλοι εξορκίζουν…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Την μείωση του 40% την δικαιούνται:

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για την επαγγελματική τους στέγη. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας για την πρώτη τους κατοικία και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πλήττονται για την επαγγελματική στέγη και για τον Απρίλιο.
  • Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεις και επαγγελματιών των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας για το ενοίκιο κύριας κατοικίας του Απριλίου.
  • Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για το ενοίκιο Απριλίου που πληρώνουν για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία της οικογένειας.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800€ (E-SHOP)