5 λεπτά ανάγνωσης
26 Mar
26Mar

Ύφεση στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1% με 3% προβλέπεται πλέον σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς να αποκλείεται δυσμενέστερο σενάριο, αν τελικά η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια (δε λήξει έως τον Ιούνιο) ή αν επανεμφανιστεί το φθινόπωρο. Στο ίδιο σενάριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναμένεται ύφεση 5% - 9% ανά την Ευρώπη.

Ο υπουργός επισήμανε εμφατικά την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ, ούτως ώστε να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών - μελών, ενώ κατέστησε σαφές ότι ο τουρισμός -σε κάθε σενάριο- θα δεχθεί πλήγμα φέτος.

Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο για το θέμα των επιταγών, αλλά και νέο πακέτο διευκολύνσεων από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εξέφρασε την ελπίδα πως όσο βαθαίνει η κρίση ανά την ΕΕ, θα αποφασίσουν οι ηγέτες να προχωρήσουν σε αποφασιστικά μέτρα, αναφερόμενος στην επιστολή των "9" ηγετών προς τη σημερινή Σύνοδο. Επανέλαβε τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε Βορά και Νότο τις οποίες έζησε και στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, όπως είπε, υπαρασπίστηκε τις ίδιες θέσεις.

Ανέφερε πως δεν ξέρουμε την έκταση του προβλήματος. Δεν απέκλεισε να υπάρξει ένα αντίστοιχο φαινόμενο στο τέλος της χρονιάς. Προτεραιότητά μας είναι  η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης ανέφερε.

Εξήγησε μιλώντας για τους εργαζόμενους πως πέρα από το επίδομα υπάρχει και η δυνατότητα αναστολής υποχρεώσεων προς το κράτος για 45 μέρες "και βλέπουμε".

Η ύφεση

Για το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση, επισήμανε ότι κάθε φορά που έχουμε Eurogroup οι εκτιμήσεις "επικαιροποιούνται και γίνονται συνεχώς δυσμενέστερες". Ανήγγειλε πως με βάση τη χθεσινή εικόνα της ΕΚΤ, η ύφεση στην Ευρώπη -αν συνεχιστεί αυτό το lockdown-  μπορεί να φτάσει το 5% και σε ένα ακραίο σενάριο το 9%. Στην Ελλάδα είπε, κινείται "σε πιο ήπια ποσοστά, από 1% έως 2 -3% είναι αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις".

Παραδέχθηκε πως το υπουργείο Oικονομικών σε κάθε χώρα κάνει και ακραία σενάρια. Π.χ. σε περίπτωση επανάληψης της κρίσης ή μεγαλύτερης διάρκειάς της. "Για αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, για αυτό δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι διαθέσιμων, αλλά πάμε με τις δικές μας δυνάμεις και διευρύνουμε το περιθώριο που έχουμε στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό" ανέφερε.

Επειδή είναι μία εξωγενής κρίση "όλοι πιστεύουμε πως μόλις αυτή εκλείψει η ανάκαμψη θα είναι απότομη, θα έχει ένα σχήμα V όπως λέμε" είπε. Αλλά η ανάκαμψη "δεν θα είναι εύκολο να αποτυπωθεί πολύ μέσα στο 2020, θα είναι πολύ καλύτερη μέσα στο 2021". Το σενάριο στο οποίο βασίζονται όλα αυτά είναι μία κρίση θα κρατήσει δύο ή τρεις μήνες.

ΣΟΣ για τουρισμό

Εξήγησε ωστόσο πως το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο, "ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι", το οποίο σχετίζεται με το αν θα έρθουν ξένοι και πόσοι ξένοι θα έρθουν. "Άρα υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε" είπε.

Για τη μείωση των φόρων είπε πως "σαν υπουργός έχω στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μου  τη μείωση των φόρων. Αλλά αυτή τη στιγμή η πρώτη ανάγκη είναι η αύξηση των δαπανών".

Η επιστρεπτέα προκαταβολή εξήγησε ότι είναι ένα σχήμα που φτιάχνεται τώρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να περάσει από τα αντίστοιχα όργανα ως κρατική ενίσχυση.  Στόχος είναι να δοθεί τον Απρίλιο  και να χρηματοδοτηθεί από τον kρατικό προϋπολογισμό ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που "αναζητούμε".

Για thn κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φτάνουν στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 2% του ΑΕΠ ανά την ΕΕ.

Το τραπεζικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι αυτό της ΕΕ, δήλωσε.  Όσον αφορά σε μία κεφαλαιοποίηση τραπεζών επισήμανε ότι "με βάση το βασικό σενάριο η απάντηση είναι όχι".

Για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προανήγγειλε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.