7 λεπτά ανάγνωσης
02 May
02May

Ανοιχτό άφησε το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και σε άλλους κλάδους που θα συνεχίσουν να έχουν περιοριστικά μέτρα μετά την 1η Ιουνίου ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Ωστόσο έκανε σαφές πως οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια συνδέονται άρρηκτα με την επάρκεια ταμειακών διαθέσιμων και με την αντοχή των κρατικών ταμείων.

Εξήγησε επίσης πως δεν έχει έρθει ακόμα ούτε ευρώ από τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν από τον Μάρτιο και μετά σε επίπεδο ΕΕ. Μάλιστα πανευρωπαϊκά οι πρώτες εισροές χρημάτων θα γίνουν από τον Ιούλιο και μετά, είπε και επισήμανε πως το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της ευέλικτης απασχόλησης ακόμα δεν έχει καν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup της 8ης Μαΐου.

ΦΠΑ εστίαση

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών, για το τι θα ακολουθηθεί από την 1η Ιουνίου και μετά, είπε πως  τις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσουμε με την εστίαση και εξήγησε πως έχουν σημασία τα τα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο θα ανοίξει η εστίαση με περιορισμούς. Για τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται είπε "θα πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά και μεθοδικά αν θα είναι μία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή κάτι άλλο. Όλα τα εξετάζουμε". Εξήγησε πως τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και θα πρέπει να τα  αξιολογούμε κάθε φορά.

"Μελετάμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και σε άλλους κλάδους. Καθένα από μόνο του έχει μία λογική", είπε αλλά στο σύνολό τους οι αποφάσεις έχουν δεδομένο ότι υπάρχουν ταμειακοί περιορισμοί, ξεκαθάρισε.

"Το επόμενο χρονικό διάστημα συζητάμε συνομιλούμε και προσπαθούμε να λύσουμε θέματα κλαδικά, γιατί υπάρχουν κλάδοι που πιέζονται ιδιαίτερα", είπε. Για παράδειγμα, κλάδοι του πρωτογενή τομέα, των πεδίων της ενέργειας, της ακτοπλοΐας, της αεροπλοΐας, του τουρισμού και της εστίασης. Οι παραπάνω κλάδοι έχουν ήδη μπει στα οριζόντια μέτρα αλλά αυτά δεν αρκούν, "ειδικά στο τουρισμό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο το οποίο το επεξεργαζόμαστε", σημείωσε.

Εξήγησε πως υπάρχει η ιδιαιτερότητα του χρονικού διαστήματος που παραμένει κλειστός και  επιπλέον είναι άλλα τα χαρακτηριστικά παρέμβασης στο 12μηνο τουρισμό και άλλα στον εποχιακό τουρισμό. "Και εκεί θα υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις εκτός της οριζόντιας στήριξης", είπε.

Ούτε ευρώ από την ΕΕ

"Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη. Εγκρίνουν τα προγράμματα με πολύ μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει ευελιξία δημοσιονομική άλλα χρήματα δεν έχουν εισρεύσει στη χώρα. Υπάρχουν κάποια σενάρια πως για όλη την Ευρώπη αυτό θα ξεκινήσει μετά την 1η Ιουλίου", τόνισε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλύψουμε τα μέτρα τα οποία μελετάμε με δικούς μας πόρους στο μεσοδιάστημα έως την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε.

Εξήγησε πως για όσες εταιρείες ανοίγουν, υποχρεωτικά το 40% τουλάχιστον του προσωπικού θα πρέπει να επιστρέψει. Επίσης, ανάλογα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις θα εισαχθεί το σύστημα συμπλήρωσης μισθού από το SURE που  θα συζητηθεί εκ νέου στις 8 Μαΐου στο Eurogroup. Επίσης θα λάβει χώρα Σύνοδος Κορυφής στις 6 Μαΐου και νέο Eurogroup μέσα στον Μάιο. Πέρα από το SURE θα συζητηθούν  οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες της Ευρώπης αλλά και για το recovery fund για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να είναι επιδοτήσεις και όχι δανειοδοτήσεις για να μην επιβαρύνει το χρέος.

Για τα περιθώρια που υπάρχουν είπε πως "με βάση τον βασικό σχεδιασμό που έχουμε κάνει ξέρουμε ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να μην ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που ανήκουν ουσιαστικά στον ESM".

Ύφεση

Επανέλαβε για το ΑΕΠ πως το βασικό σενάριο προβλέπει μία ύφεση η οποία ήταν αρχικά στο 10% και με τη λήψη των μέτρων εκτιμάται ότι θα μειωθεί περίπου στο 5%. Στο δυσμενέστερο σενάριο, η ύφεση καταλήγει περίπου στο 8%. Και τα δύο σενάρια είναι στο τραπέζι, το αποτέλεσμα εξαρτάται από  την εξέλιξη της κρίσης, είπε.  υπενθύμισε μάλιστα πως συνήθως μιλά για ύφεση 5%-10% και πως συνεχώς αυτές οι προβλέψεις αλλάζουν.  Επίσης επισήμανε ότι η πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης κατά 10% στη χώρα έναντι 28% κατά μέσο όρο πτώσης στην ΕΕ. τον Απρίλιο είναι απόδειξη επιτυχούς στήριξης της οικονομίας.

"Θα μπορούσαμε να βάλουμε ως ένα κατώφλι το 15% ύφεση που είπε ο κ. Βαρουφάκης και οτιδήποτε χαμηλότερο να είναι επιτυχία", είπε. Εξήγησε πως σε όλη την Ευρώπη αναθεωρούνται συνεχώς οι εκτιμήσεις και το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει και  από το αν θα επανέλθει.


1η κατοικία

Στο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων επισήμανε πως  θα επιδοτήσει ποσοστό άνω του 50% της δόσης των συνεπών δανειοληπτών το νέο σχήμα "γέφυρα". Το νέο πλαίσιο ενισχύει συνεπείς δανειολήπτες αλλά και όλους τους κόκκινους δανειολήπτες οι οποίοι είχαν εμφανίσει κόκκινα δάνεια μετά το τέλος του 2018, είπε.

Εξήγησε επίσης πως είναι η τελευταία ευκαιρία για το υφιστάμενο καθεστώς μιλώντας για την τρίμηνη παράταση "το σχήμα ουσιαστικά έχει αποτύχει" στη λογική της χαμηλής συμμετοχής και "καλούμε τους πολίτες να το αξιοποιήσουν", υπογράμμισε.

Νέα ΠΝΠ

Για την ΠΝΠ που κατατέθηκε χθες και για τη αναβολή αλλαγής του κατώτατου μισθού για το 2021 που προβλέπει, εξήγησε πως είναι διάταξη του Υπουργείου Εργασίας και πως η ομάδα που έχει συσταθεί βάσει νόμου πρέπει να προχωρήσει στην εργασία υπό πιο κανονικές συνθήκες, γι' αυτό και προβλέφθηκε η παράταση. Για τα επιδόματα είπε πως πλέον  ο σχεδιασμός δεν γίνεται  για διάστημα 45 ημερών αλλά ανά μήνα και άρα διαμορφώνεται στα 533 ευρώ.

ΠΗΓΗ:capital.gr
Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.