1 λεπτά ανάγνωσης
09 Feb
09Feb

Το κράτος από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα. Σε δύο μήνες μάλιστα συμπληρώνεται ένας χρόνος με «κουρεμένα» ενοίκια στην αγορά. Η κυβέρνηση χθες (08.02.2021) ανακοίνωσε ότι και τον Μάρτιο διατηρεί τα μηδενικά ενοίκια για επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή έως και τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ μειωμένα κατά 40% θα είναι τα μισθώματα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία και την παράταση του lockdown. 

Οι βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην ρύθμιση για τα ενοίκια είναι:

 • Οι επιχειρήσεις εκείνες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και το λιανεμπόριο απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου Μαρτίου.
 • Όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές αλλά έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση θα πληρώσουν για έναν ακόμη μήνα μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.
 • Οι εργαζόμενοι εκείνοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου και τον Μάρτιο για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα δουν την αποζημίωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με σχετική καθυστέρηση και θα αφορά όλους τους μήνες που είτε δεν θα έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια είτε τα ενοίκια θα είναι μειωμένα κατά 40%. 

Πιο συγκεκριμένα εντός του Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι «ουρές» από τα κουρεμένα μισθώματα του Νοεμβρίου (25.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα το IBAN), θα γίνουν οι συμψηφισμοί φόρου για περίπου 20.000 ιδιοκτήτες που διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid Μαρτίου – Αυγούστου 2020 και θα τρέξουν οι πληρωμές για τα ενοίκια Δεκεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλωθούν τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου προκειμένου στις αρχές Μαρτίου να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες. Αργότερα, Απρίλιο με Μάιο, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Είναι πιθανόν το μέτρο  να εφαρμοστεί και τον Απρίλιο για τις κλειστές επιχειρήσεις καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο τις πανδημίας δείχνουν ότι ορισμένοι κλάδοι όπως η εστίαση θα αργήσουν να ανεβάσουν ρολά. 

Ας δούμε πως διαμορφώνεται το νέο τοπίο για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες για τα μισθώματα του Μαρτίου:

 • Μηδενικά ενοίκια: Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:
 1. Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)
 2. Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
 3. Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
 4. Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.
 • Λιανεμπόριο: Χωρίς ενοίκιο για τον Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
 • Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές: Το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
 • Εργαζόμενοι: Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.
 • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πως θα λειτουργήσει η αγορά τον Μάρτιο.

 1. Στα 2.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 1.600 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 2.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 400 ευρώ αλλά τα 1.600 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα. 
 2. Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Για παράδειγμα στα 1.200 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 720 ευρώ. Από τα 480 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 240 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.
 3. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο  θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 6.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 3.600 ευρώ.
Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.