2 λεπτά ανάγνωσης
05 Jun
05Jun

Τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ θα δηλωθούν στους κωδικούς 781-782 (και όχι στους κωδικούς 429-430).

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Σήμερα είχα ένα πολύ ευχάριστο ξύπνημα όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου από φίλο δημοσιογράφο που με κάλεσε για να με ενημερώσει για τη προδημοσίευση της εγκυκλίου Ε.2077/03.06.2020, της ΑΑΔΕ, με την οποία ξεκαθαρίζεται πλέον, παύοντας κάθε αντίθετη θέση, ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ, αναγράφονται στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, επομένως μειώνουν και τις δαπάνες διαβίωσης.

Ευχαριστούμε θερμά την ΑΑΔΕ που επιτέλους το ξεκαθαρίζει, θα πρέπει όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, να εκδοθεί και μια διευκρίνηση προς τον ΟΠΕΚΑ, ότι έχει την υποχρέωση βάσει της  Α.1025/2020, Απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ, να φροντίσει να χορηγήσει τις βεβαιώσεις αποδοχών στους λήπτες προνοιακών παροχών, ως όφειλε να κάνει, ή έστω να τις αναρτήσει σε μια εφαρμογή στην ιστοσελίδα του, διότι δεν νοείται, εν έτει 2020, στο αποκορύφωμα της τεχνολογίας, όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν προσβασιμότητα στην πληροφορία εκτός από τα ΑμεΑ – πρακτική που παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, κυρωμένη με τον ν. 4074/2012, βλ. και ν. 4488/2017, αφού παραπέμπει σε διάκριση εις βάρος τους και μισαναπηρισμό (με την επιστημονική έννοια του όρου).

Ολοκληρώνοντας, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα και το Taxheaven που συμμετείχε με ευαισθησία στον αγώνα μας δημοσιεύοντας τις επιστολές μας προς τους αρμόδιους φορείς καθώς και την αναφορά μας στον ΣτΠ, ενώ θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμή παράκληση στους λογιστές φοροτεχνικούς να δεχτούν από τους πελάτες τους να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, όταν ανοίξουν από το σύστημα, χωρίς περαιτέρω χρέωσή τους, επειδή τα ΑμεΑ έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ άδικα έως τώρα γι’ αυτό το ζήτημα – καθώς έχουν αντιμετωπιστεί ως «ο τελευταίος στη λίστα» - και θα είναι εξίσου άδικο να επιβαρυνθούν και οικονομικά.


Με εκτίμηση,

Ανδρέας Μπαρδάκης,ΠΗΓΗ:taxheaven.gr

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.