3 λεπτά ανάγνωσης
14 Apr
14Apr

Eπίδομα 400 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός


Ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι από τον ΟΑΕΔ;

Ως μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

click 4 more ΟΑΕΔ: Διευκρινίσεις για την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους

Ο άνεργος υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Κριτήρια επιλογής

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, με δεδομένο ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι, αγγίζουν τις 470.000, πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι θα οριστούν κριτήρια επιλογής, όπως το χρόνος που βρίσκεται εκτός εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης των ανέργων θα αποσαφηνιστούν με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα περιλαμβάνουν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως λένε ίδιες πηγές.


Εν αναμονή ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Οι δικαιούχοι της νέας οικονομικής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχουν στον ΟΑΕΔ για όλους επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει τις κατά τις επόμενες ημέρες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι του επιδόματος 400 ευρώ, θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δικαιούχοι του νέου επιδόματος των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή όσοι -όσες συμπλήρωσαν 12μηνο και πλέον στα μητρώα του ΟΑΕΔ από 1η Απριλίου 2019 και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι επιδοτούνται οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι.


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.