25 λεπτά ανάγνωσης
30 Apr
30Apr

1. Είμαι επιχείρηση πληττόμενη και έβαλα τους εργαζόμενους μου σε αναστολή την 21η Μαρτίου αλλά έκανα την δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ στις 27 Μαρτίου. Από πότε τελικά ισχύει η αναστολή;


ΑΠΑΝΤΗΣΗΓια το μήνα Μάρτιο η ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης εργασίας ορίζεται αυτή που θα έχει δηλώσει ο εργοδότης στην Α.Π.Δ. και δεν ισχύει η ημερομηνία υποβολής. Άρα αποτυπώνεται το πραγματικό γεγονός.

2. Είμαι φροντιστήριο και η επιχείρηση έκλεισε στις 11 Μαρτίου, ωστόσο η αναστολή σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος άρχισε στις 15 Μαρτίου. Τι πληρώνω και τι δηλώνω στην ΑΠΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ημερομηνία αναστολής στην ΑΠΔ θα είναι «15 Μαρτίου». Ωστόσο επειδή η επιχείρηση έκλεισε για λόγους ανωτέρας βίας, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να πληρώσει τον εργαζόμενο για το κενό διάστημα. Άρα α) ή οι ημέρες ασφάλισης και οι αποδοχές θα είναι λιγότερες, β) ή θα χρεωθούν ημέρες άδειας κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο.

3. Και πότε λήγει η αναστολή για τους εργαζόμενους σε κλεισμένες επιχειρήσεις;


ΑΠΑΝΤΗΣΗΠαρότι η επιδότηση όπως μας ανέφεραν αφορά διάστημα 45 ημερών, η ενημέρωση τελικά που έδωσαν είναι ότι το διάστημα επιδότησης θα είναι από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

4. Επιχειρήσεις που ανήκουν στο πλαίσιο 2 μπορούν να υποβάλλουν ΑΠΔ Μαρτίου με ημερομηνία αναστολής 21/03 ; Επίσης στην ΑΠΔ 4ου για τις επιχ. του πλαισίου 2 θα δηλωθεί η ημερομηνία υποβολής στο Εργάνη ή απο 01/04 πραγματικό γεγονός;


ΑΠΑΝΤΗΣΗΌχι, η ΑΠΔ ξεκινάει 1η Απριλίου. Όσον αφορά την ΑΠΔ του Απριλίου, η τωρινή ενημέρωση που έχουμε είναι ότι γίνεται συζήτηση (παρότι κάποιοι διαφωνούν για να μην υπάρξουν – όπως λένε – ψευδείς δηλώσεις) να ισχύει η ημερομηνία από 1η Απριλίου και όχι από την ημερομηνία αναστολής. Να θυμίσουμε ότι το ΕΡΓΑΝΗ άνοιξε 3 Απριλίου.

5. Ξενοδοχείο πόλεως που έκλεισε στις 22/03 από Δημόσια Αρχή θα υπολογίσει μισθοδοσία και θα πληρώσει αποδοχές στους εργαζομένους του έως την 21/03 και θα βάλει ημερομηνία αναστολής στην ΑΠΔ την 22/03 ενώ οι εργαζόμενοι του θα επιδοτηθούν από το κράτος για το διάστημα 15/3 έως 30/04?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πληρωμή της μισθοδοσίας θα γίνει με βάση τις πραγματικές ημέρες εργασίας δηλαδή μέχρι τις 22 Μαρτίου. Εδώ το έχουμε αναφέρει ότι υπάρχει θέμα. Ωστόσο η πληρωμή θα γίνει με βάση το πραγματικό γεγονός. Επίσης – όσο κι αν φαίνεται – οξύμωρο, η αναστολή θα δηλωθεί από 15 Μαρτίου.

6. Τι γίνεται με την Άδεια Ειδικού Σκοπού; Υπάρχει κάποια άλλη υποβολή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο «τραπέζι» αρχικά έπεσε η λύση με μια ξεχωριστή ΑΠΔ με τύπο 08 για να απεικονιστούν ΜΟΝΟ οι ημέρες για τις οποίες δεν θα έχει επιβάρυνση ο εργοδότης. Η επιστημονική ομάδα της Epsilon Net εξήγησε αναλυτικά σε όλους τους αρμόδιους ότι μια τέτοια «λύση» θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα σε λογιστές/φοροτεχνικούς με υποχρεώσεις επανυπολογισμών αλλά και επιπλέον όγκο με την εξτρά υποχρέωση για 3η ΑΠΔ! Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε κατανοητό όλο αυτό και η αρχικώς προτεινόμενη λύση απορρίφθηκε και τελικά (κατόπιν και της δικής μας πρότασης) η αντιμετώπιση θα γίνει μόνο από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και το έντυπο Ε11.1 όπου εκεί το μόνο που χρειάζεται είναι να προστεθεί μια στήλη με τις εισφορές ούτως ώστε να είναι απολύτως ελέγξιμη η διαδικασία και ο συμψηφισμός αποδοχών και εισφορών προς τον εργοδότη που ήδη έχει αποδώσει στον εργαζόμενο και το 1/3 της άδειας ειδικού σκοπού που το κόστος της βαρύνει εξ ολοκλήρου το κράτος. Άρα καμία ενέργεια στην ΑΠΔ.

7. Και πως θα δηλωθεί αυτή η άδεια στο πρόγραμμα μισθοδοσίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρέπει να καταχωρηθεί ως άδεια με τον ειδικό τύπο «άδεια ειδικού σκοπού» ούτως ώστε αργότερα να ενημερωθεί αυτόματα και το έντυπο Ε11.1. Αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι για εφαρμογές μισθοδοσίας της Epsilon Net όπου δίνουν αυτοματοποιημένη λύση.

8. Θα είναι μία η ΑΠΔ; Κι αν ναι τότε πως θα γίνει ο υπολογισμός μισθοδοσίας μέσα από το πρόγραμμα της Epsilon Net;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΑΠΔ θα είναι μία. Ωστόσο στο πρόγραμμα μισθοδοσίας, θα δείτε διαθέσιμη την μισθοδοτική περίοδο «Μάρτιος Αναστολής» και μέσω αυτής θα γίνεται ο υπολογισμός αποδοχών, εισφορών και ημερών ασφάλισης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

9. Με ποιο τύπο αποδοχών θα γίνει ο υπολογισμός της ΑΠΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρότι δεν αναγράφεται, όπως σας είχαμε ενημερώσει, θα χρησιμοποιηθεί ο Τύπος Αποδοχών 18 (που μέχρι σήμερα τον χρησιμοποιούσαν για μεσογειακά πλοία). Ενημερώσαμε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι αυτός ο κωδικός είναι ανενεργός (όπως και ο 19) κι έτσι κάμφθηκε το πρόβλημα της μη διαθεσιμότητας διψήφιων κωδικών για νέους τύπους αποδοχών (η ΑΠΔ έχει μέχρι 99 κωδικούς διαθέσιμους στην γραμμογράφησή της).

10. Τι θα γίνει με όσους υπέβαλλαν ΑΠΔ καθώς δεν είχε υπάρξει μέχρι προχθές καμία ενημέρωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν ανήκουν σε κλεισμένες ή πληττόμενες, θα μπορούν να υποβάλλουν Συμπληρωματική Δήλωση μέχρι 15 Μάϊου παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα

11. Η αίτηση αναστολής έγινε 3/4 αλλά πραγματικά σταμάτησε ο εργαζόμενος 22/3. Έχω κάνει ΑΠΔ Μαρτίου προχτές όταν είπαν ότι όσοι δεν έχουν αναστολή τον Μάρτιο κάνουν κανονικά την ΑΠΔ. Μπορώ να αλλάξω την ημερομηνία αναστολής όπως είναι πραγματικά και την ΑΠΔ ή τα αφήνω ως έχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα δεν είναι το πότε έγινε η αίτηση αλλά από πότε παρέχεται αυτό το δικαίωμα. Αν π.χ. είστε στο Πλαίσιο 2 τότε η αναστολή μπορεί να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου. Αν είχατε δικαίωμα από τις 21 Μαρτίου, τότε ΝΑΙ μπορείτε να βάλετε στην ΑΠΔ, την 21η Μαρτίου ως έναρξη.

12. Καλησπέρα σας, εταιρεία που μπήκε στις πληττόμενες 3/4/2020(Η αίτηση υποβλήθηκε στις 3/4). Το προσωπικό της είχε σταματήσει να εργάζεται από τις 16/3/2020, πότε τελικά θα λήξει η αναστολή του προσωπικού στις 17/5//2020 ή στις 29/4/2020;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έναρξη αναστολής το νωρίτερο την 1η Απριλίου. Για το υπόλοιπο διάστημα, αν το προσωπικό σταμάτησε με απόφαση εργοδότη, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να πληρώσει κανονικά.

13. Η ημερομηνία αναστολής θα είναι ανά εταιρεία ή ανά υποκατάστημα βάσει ΚΑΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ημερομηνία αναστολής, λογικά, θα είναι ανά εργαζόμενο. Να τονίσουμε εδώ ότι η ΑΠΔ δεν «βλέπει» τους ΚΑΔ της εφορίας.

14. Ερωτήσεις σχετικά με την Αχαία και την Ηλεία όπου εκεί οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική απόφαση τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτές βρίσκουν απάντηση στην Ερώτηση 2. Είναι ακριβώς ο ίδιος χειρισμός.

15. Πως θα δηλώσουμε τις αμοιβές της τηλεργασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα δηλωθούν με τύπο αποδοχών 14 (Λοιπές Αποδοχές). Για την αμοιβή τους ανατρέξτε σε παλιότερο άρθρο μου. Ωστόσο σας θυμίζω ότι από αυτές θα πρέπει να αφαιρεθεί η αναλογούσα επιδότηση του κράτους. Επίσης έχουν υποχρεωτικά εισφορές τις οποίες το κράτος θα αφαιρέσει για να επιδοτήσει το υπόλοιπο.

16. Πως θα δηλωθούν οι Οικειοθελείς παροχές που δίνει ο εργοδότης για να συμπληρώσει τον μισθό του εργαζόμενου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα δηλωθούν με τύπο αποδοχών 14 (Λοιπές Αποδοχές). Για την αμοιβή τους ανατρέξτε σε παλιότερο άρθρο μου. Επίσης έχουν υποχρεωτικά εισφορές τις οποίες το κράτος θα αφαιρέσει για να επιδοτήσει το υπόλοιπο.

17. Εργοδότης που από πριν έδινε οικειοθελείς παροχές και τις δήλωνε με τύπο αποδοχών 14, τι πρέπει να κάνει; Να τις δηλώσει με άλλο τρόπο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Αν τις χορηγήσει και πάλι, τότε θα πρέπει να τις δηλώσει με την ίδια διαδικασία και στη συνέχεια το κράτος θα αφαιρέσει τις εισφορές από αυτές και θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα στον ΕΦΚΑ για να συμπληρωθεί σωστά η ασφαλιστική καρτέλα του εργαζομένου.

18. Επιχείρηση που είναι στις κλειστές από τις 26/3 έβγαλε τον εργαζόμενο σε αναστολή στις 01/04 και έχει ήδη υποβάλλει την ΑΠΔ με τις ασφαλιστικές ημέρες που ήταν σε λειτουργία η επιχείρηση για τον μήνα Μάρτιο, τώρα θα υποβάλουν συμπληρωματική ΑΠΔ με τον τύπο αποδοχών της αναστολής εργασίας ή θα την αφήσει ως έχει και θα κάνει μόνο για τον Απρίλιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει πλέον το δικαίωμα να ορίσει στην ΑΠΔ την αναστολή από 26/3 και να μην επιβαρυνθεί χωρίς να ευθύνεται. Φυσικά αν το κάνει, ΝΑΙ, θα πρέπει να το κάνει και με συμπληρωματική.

19. Καλησπέρα σας. Δήλωση αναστολής σύμβασης εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ στις 31/03 με σκοπό να βγει σε αναστολή ο εργαζόμενος από τις 01/04. Τι ισχύει με την ΑΠΔ Μαρτίου θα πρέπει να κάνω κάτι για την μια μέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν η πραγματική αναστολή άρχισε την 1η Απριλίου τότε σας προτείνουμε να αποτυπώσετε το πραγματικό γεγονός. Άρα και την 31/3 να την πληρώσετε κανονικά αν εργάστηκαν όντως οι εργαζόμενοι.

20. Τι ημέρες μπορούμε να βάλουμε στην μερική ή στην εκ περιτροπής απασχόληση με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Π.χ. μπορώ σε εκ περιτροπής να του βάλω στην ΑΠΔ της αναστολής πλήρεις ημέρες και εισφορές; Θα ωφεληθώ και στο Δώρο Πάσχα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσοχή, Προσοχή, Προσοχή. Όπως αναφέρει και η απόφαση, θα γίνουν διασταυρώσεις με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και τους πίνακες των προηγούμενων μηνών για να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα και να συγκριθούν οι δηλωμένες ώρες εργασίας των προηγούμενων διαστημάτων. Σας προτείνουμε να αποτυπώσετε τα πραγματικά γεγονότα.

21. Εργαζόμενος όπου έχει εργαστεί μέχρι και 17/03/20 και η επιχείρηση έκλεισε με υπουργική απόφαση 18/03/20, δήλωση αναστολής στον Εργάνη έχει γίνει από 15/03 έως 30/04. Για πιες μέρες θα λάβει αποδοχές και σε ποιες μέρες θα υπολογιστούν ασφαλιστικές εισφορές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας αποτυπώνω όσα ορίζει η εργατική νομοθεσία όσον αφορά το θέμα της υποχρέωσης αμοιβής. Αντιλαμβάνομαι ότι με την απόφαση τους δημιουργείται πρόβλημα. Αν πάλι εσείς θέλετε να μην αποδώσετε αυτές τις 3 ημέρες, τότε σίγουρα δεν θα έχετε πρόβλημα με την ΑΠΔ αλλά ίσως να έχετε θέμα τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων. Και επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε ή μάλλον αντιμετωπίστηκε λανθασμένα με την απόφαση του Υπουργείου να βάλει ως μόνη ημερομηνία τις 15 Μαρτίου παρότι επιχειρήσεις έκλεισαν με διαφορετικές ημερομηνίες.

Διαβάστε τι είχα γράψει πριν λίγες ημέρες.

Το πρόβλημα με τις ημέρες ασφάλισης

Επικοινωνώντας και προσωπικά με στέλεχος του ΕΦΚΑ εξήγησα επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν 3 δεδομένα.

1. Θα πρέπει να υπάρξει πεδίο με την ημερομηνία έναρξης της αναστολής κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό και μάλλον θα εφαρμοστεί.

2. Υπάρχει κίνδυνος λανθασμένων συνολικών ημερών ασφάλισης ιδίως για την επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι για το θέμα δεν ευθύνεται ο ΕΦΚΑ και η ΑΠΔ αλλά η ξεκάθαρα λανθασμένη προσέγγιση του θέματος από το Υπουργείο Εργασίας.

3. Θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές με μειωμένες ημέρες ασφάλισης μέσα στον Μάρτιο για τις περιπτώσεις με τις πληττόμενες επιχειρήσεις όπου το πραγματικό γεγονός της αναστολής εργασίας των εργαζομένων δεν είναι ίδιο με την ημερομηνία υποβολής της αναστολής που σύμφωνα με το υπουργείο θεωρείται και η ημερομηνία έναρξης της αναστολής αυτών των εργαζομένων. Εδώ πέραν του παρόμοιου προβλήματος με αυτό της περίπτωσης 2, θα πρέπει να υπάρξει και διαφορετική αντιμετώπιση σε μελλοντικούς ελέγχους που θα γίνουν από κλιμάκια του Ε.Φ.Κ.Α. κάτι για το οποίο λάβαμε την απάντηση ότι όντως δεν θα υπάρξει κανένας μελλοντικός καταλογισμός ημερών ασφάλισης όπου βρεθούν αυτές μειωμένες για αυτό το διάστημα.

Ας δούμε όμως 2 παραδείγματα που έχει και ασυμφωνία της πραγματικής με την δηλωμένη αναστολή αλλά και μειωμένες ή αυξημένες ημέρες ασφάλισης.

Παράδειγμα 1ο: Καθηγητής σε φροντιστήριο που έκλεισε στις 11 Μαρτίου:

  • Ασφαλιστικές Ημέρες πραγματικής εργασίας = 8
  • Ασφαλιστικές Ημέρες αναστολής εργασίας (από 15 Μαρτίου υποχρεωτικά) = 13
  • Σύνολο Ημερών Ασφάλισης = 21 αντί για 25

22. Στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις-εργοδότες, καταβάλλουν αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας μέχρι και το ύψος των μικτών του αποδοχών σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το επιπλέον ποσό προκύπτει από Μικτές Αποδοχές αφαιρουμένου της αναλογίας του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού πχ Μηνιαίες Μικτές αποδοχές € 1.300 - 533 αναλογία αποζημίωσης ειδικού σκοπού = € 767;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξαιρετική αποτύπωση του θέματος. Και για μεγαλύτερη ανάλυση, θα σας αναφέρω το ακόλουθο παράδειγμα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ή με ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Εργαζόμενος πλήρης απασχόλησης με μισθό 1000€ και αναστολή σύμβασης από 23/3/2020 – 6/5/2020 όπου εργάζεται ως τηλεργασία για τις πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

Μισθοδοσία Μαρτίου 2020

Ασφαλιστικά Εργασίας : 17

Κανονικές Αποδοχές Εργασίας : 1000 * 17/25 = 680€

Έναρξη Αναστολής = 23/3/2020

Ημερολογιακές Ημέρες Αναστολής : 9

Επίδομα Ειδικού Σκοπού : 800/45 * 9 = 160

Αποδοχές Τηλεργασίας : Νόμιμες Καταβαλλόμενες Αποδοχές – Επίδομα Ειδικού Σκοπού

Νόμιμες Καταβαλλόμενες Αποδοχές =1000/25*8 (ασφαλιστικά)=320€

Επίδομα Ειδικού Σκοπού = 800/45 * 9 (ημερολογιακά) = 160

Αποδοχές Τηλεργασίας = 320 – 160 = 160€

23. Πως θα βρούμε τα σωστά ασφαλιστικά για την κανονική μισθοδοσία και το διάστημα αναστολής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα τα βγάλει αυτόματα το πρόγραμμα της Epsilon Net (χαχα …). Ωστόσο καλό είναι να διαβάσετε το ακόλουθο:

Υπολογισμός Μισθοδοσίας Μαρτίου 2020 για Εργαζόμενο Πλήρης απασχόλησης με μισθό 1000€ και αναστολή σύμβασης στις 23/3

Ασφαλιστικές Ημέρες : 17

Από 23/3 – 31/3 οι ασφαλιστικές ημέρες απουσίας είναι 8 , δηλαδή λιγότερες από 12,5, οπότε ο υπολογισμός θα πραγματοποιηθεί με τις ημέρες απουσίας 25 – 8

Μεικτές αποδοχές : 1000 * 17/25 = 680€

ΚΑΝΟΝΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΜΜΙΣΘΟΥ:

  • όταν οι ασφαλιστικές ημέρες απουσίας είναι > 12,5 ημέρες, ο υπολογισμός πραγματοποιείται με ημέρες εργασίας.
  • όταν οι ασφαλιστικές ημέρες απουσίας είναι < 12,5 ημέρες, ο υπολογισμός πραγματοποιείται με βάση τις πραγματικές ημέρες απουσίας.

24. Είπατε αυτές που έκλεισαν 18/4 θα βγει μισθοδοσία μέχρι τότε αλλά στην ΑΠΔ θα μπει το 15/4. Θα υπάρχει κάποιος ειδικός τρόπος στο ΙΚΑ και στο πρόγραμμα της Epsilon;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις εφαρμογές της Epsilon Net θα δείτε για άλλη μια φορά αυτοματοποιημένες λύσεις και για αυτούς τους υπολογισμούς και για τη συμπληρωματική ΑΠΔ και για τον υπολογισμό τηλεργασίας και οικειοθελών παροχών αλλά και για την ενημέρωση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ όσον αφορά την άδεια ειδικού σκοπού.

25. Άρα κ. Πρασσά όσοι υπολογίσαμε μισθοδοσία με μισθολογική περίοδο "Μάρτιος" θα πρέπει να την διαγράψουμε και να επιλέξουμε την περίοδο "Μάρτιος Αναστολής" υπολογίζοντας εκ νέου μισθοδοσία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: τι σημαίνει υπολογίσατε μισθοδοσία και πρέπει να τη διαγράψετε; Αν υπολογίσατε μισθοδοσία με βάση την πραγματική εργασία τότε δεν πρέπει να διαγράψετε τίποτα και απλά να υπολογίσετε και τον Μάρτιο Αναστολής για να ενημερωθεί αυτόματα η ΑΠΔ. Η κανονική μισθοδοσία Μαρτίου φυσικά και δεν ακυρώνεται.

26. Κύριε Πρασσά, επειδή βλέπω τις απαντήσεις που δίνετε στις ερωτήσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί στην ΑΠΔ η περίπτωση των "κλεισμένων" μετά την 15/3 επιχειρήσεων, εμπορικά, ξενοδοχεία κλπ., έχω την εντύπωση ότι στην απόφαση αναφέρεται ότι η ημερομηνία αναστολής δεν μπορεί να είναι ΠΡΙΝ τις 15/3 και δεν αποκλείει το μετά. Έχω καταλάβει κάτι λάθος; Δηλαδή σ' αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να δηλώσουμε την πραγματική ημ/νία αναστολής πχ. 18/3 ή 23/3;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ανέφερα πουθενά ότι ως ημερομηνία αναστολής θα πρέπει να δηλωθεί η 18/3 ή η 23/3. Απλά ανέφερα το μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει ο υπολογισμός της μισθοδοσίας. Με βάση όσα μας αναφέρουν, ως ημερομηνία αναστολής στην ΑΠΔ θα πρέπει να μπει (λανθασμένα κατά την άποψή μου) η 15/3.

27. Αν ένας εργοδότης έχει αναστείλει τη σύμβαση εργασίας σε κάποιους εργαζόμενους του από 1η Απριλίου, αλλά θέλει να τους συμπληρώσει στα 800€ το υπόλοιπο των καθαρών τους αποδοχών πως θα το διαχειριστεί στο PYLON και στην ΑΠΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά να αναφέρω ότι τα 800€ είναι επιδότηση 45 ημερών και όχι 30. Ωστόσο δείτε πιο πάνω το αναλυτικό παράδειγμα που έχω δώσει.

28. ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Σε επιχείρηση (συγκεκριμένα καφετέρια) η οποία υποβάλλει ανά 2 εβδομάδες πρόγραμμα εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ(με τις εκάστοτε αλλαγές) με τελευταία υποβολή έως το διάστημα 9-22/3 εφόσον στις 14/3 έκλεισε υποχρεωτικά από το κράτος. Η μισθοδοσία θα υπολογιστεί για το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος του μηνός βάσει του ίδιου προγράμματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σωστά, αυτό προτείνουμε για να μην υπάρξει αναντιστοιχία με το ΕΡΓΑΝΗ.

29. Εγώ δυστυχώς δεν έχω epsilon μισθοδοσία και μου είπε η εταιρεία που μου δίνει το πρόγραμμα να κάνω παρεμβάσεις με το χέρι. Πόσο γρήγορα μπορώ να αποκτήσω δικό σας πρόγραμμα; θα προλάβω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αλήθεια τώρα; Αστειεύομαι … Εννοείται ότι μπορείτε να αποκτήσετε άμεσα την εφαρμογή μισθοδοσίας με πλήρη μεταφορά δεδομένων. Με την καθοδήγηση του τμήματος υποστήριξης, θα έχετε άμεση εκπαίδευση και βοήθεια σε όλα τα θέματα υπολογισμών εντός 48 ωρών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, λόγω της τεράστιας συμμετοχής και ενδιαφέροντος, το chat θα συνεχίσει για άλλη μισή ώρα. Τονίζουμε ότι μετά το πέρας του chat, το άρθρο ίσως «κατέβει» για καλύτερη αρχειοθέτηση των θεμάτων. Επίσης θερμή παράκληση, μην κάνετε ερωτήματα στο facebook ή με προσωπικά μηνύματα διότι κυριολεκτικά αδυνατώ να τα διαχειριστώ. Σας ευχαριστώ και πάλι.

30. Το κλείσιμο επιχείρησης από δημόσια αρχή αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα 15/03-30/04. Οπότε μπορούν να επιστρέψουν κανονικά 04/05 στην εργασία τους;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σωστά. Αν δεν ανήκουν σε ΚΑΔ που θα παραμείνουν κλειστοί. Βέβαια με το κενό διάστημα από 30/4 έως 4/5 δεν έχει δοθεί λύση και σύμφωνα με την ενημέρωσή μας δεν θα δοθεί κάτι που σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση χορήγησης αποδοχών προς τον εργαζόμενο.

31. Καλησπέρα, επιχείρηση κλειστή από Δημόσια Αρχή συνεχίζει την λειτουργία της λόγω δευτερεύοντα ΚΑΔ και λόγω take away-delivery. Ένας υπάλληλος μπαίνει σε αναστολή από 26/3 και η δήλωση στο Εργάνη γίνεται 30/3. Θα υποβληθεί μια ΑΠΔ για όλους; θα δηλωθούν μόνο οι ημέρες που δούλεψε μέσα στον Μάρτιο και Ημερομηνία αναστολής θα βάλουμε την 26/3, σωστά; Στην ΑΠΔ Απριλίου ο υπάλληλος με την αναστολή θα δηλωθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αναστολή (στην ΑΠΔ) θα γίνει για κάθε εργαζόμενο με βάση την πραγματική ημερομηνία όσον αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Για τις κλειστές επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία άλλη ημερομηνία πλην της 15ης Μαρτίου.

32. Οι κλειστές επιχειρήσεις από Δημόσια Αρχή μετά το πέρας της 30/04/2020 μπορούν να προβούν σε απολύσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν απαγορεύονται οι απολύσεις αν δεν είναι κλειστή η επιχείρηση. Ωστόσο προσοχή διότι δεν θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε απόλυση θα πρέπει να υπάρξει και νέα πρόσληψη.

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το καθήκον της ενημέρωσης.

33. Για Σωματείο που βάσει ΚΑΔ έκλεισε από δημόσια αρχή 15/3 αλλά οι υπάλληλοι μπήκαν σε αναστολή 1/4 θα τους υπολογίσω με αναστολή από 1/4 ή θα υπάρξει πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αναστολή γίνεται υποχρεωτικά από 15/3 αν η επιχείρηση βάσει ΚΑΔ έκλεισε από δημόσια αρχή.

34. Καλησπέρα σας θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με την εκ περιτροπής εργασία σύμφωνα με την ΠΝΠ, η οποία αναφέρει ότι μπορούμε να θέσουμε τους εργαζόμενους για 6 μήνες στη εκ περιτροπής εργασία έως 2 εβδομάδες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή η περίπτωση που αναφέρεται ισχύει μόνο για πληττόμενες ή κλεισμένες επιχειρήσεις. Αν έχουμε πληττόμενη επιχείρηση, τότε με την επανέναρξη των εργασιών, ο εργοδότης, μπορεί να την εφαρμόσει μονομερώς.

35. κ. Πρασσά δηλαδή επιχείρηση που έκλεισε από δημόσια αρχή 13/3 θα υπολογίσει μισθοδοσία και ΑΠΔ μέχρι 15/3? Θα πρέπει να αλλάξει και τη ΥΔ αναστολής σε 15/3 παρά την υπουργική απόφαση που έλεγε 13/3;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και τίποτα να μην αλλάξει, στην ΑΠΔ πρέπει να βάλει ημερομηνία 15/3.

36. Για τα ΚΤΕΟ που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 21/03 και θα ανοίξουν με κρατική εντολή στις 04/05, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, μπορούν να επιστρέψουν για δουλειά; Μιας και οι 45 ημέρες τελειώνουν στις 06/05...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σωστή η διαπίστωσή σας.

37. Είμαι έγκυος και εργάζομαι σε φαρμακείο. Στην ΠΝΠ του Μαρτίου ανέφερε ότι μπορώ να πάρω την άδεια ειδικού σκοπού και ο εργοδότης να καταβάλλει ολόκληρο τον μισθό. Ωστόσο τώρα που ανανεώνεται η άδεια, δεν γνωρίζω αν ισχύει και για μένα η όχι. Επίσης ισχύει και για μένα ότι στις τρεις μέρες άδειας πρέπει να χρησιμοποιώ μια δική μου; Δεν είναι ξεκάθαρο τι ισχύει για τις έγκυες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλή Λευτεριά κυρία μου και μην αγχώνεστε .. όσον αφορά την άδεια ειδικού σκοπού, ναι συνεχίζει και ισχύει και ναι ισχύει και ο κανόνας: 2 ο εργοδότης, 1 το κράτος, 1 κανονική ημέρα αδείας ο εργαζόμενος. Βέβαια όλα αυτά ισχύουν αν η άδεια ειδικού σκοπού αφορά φροντίδα τέκνου. Διότι αν εσείς απλά αναφέρεστε στην προστασία των εγκύων τότε εκεί δεν μπλέκει η άδεια ειδικού σκοπού και απλά ο εργοδότης έχει υποχρέωση χορήγησης αποδοχών.

38. Τι ισχύει με εργοδότη που είχε εργαζόμενους σε αναστολή και κάποιους τους έβαλε σε τηλεργασία βάσει του 10% αλλά το έντυπο άνοιξε προχθές; Υποβάλλει ΑΠΔ και από πότε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν όντως απασχολήθηκαν με τηλεργασία τότε ο εργοδότης έχει υποχρέωση χορήγησης αποδοχών με βάση το παράδειγμα του θέματος 23. Η υποβολή στο ΕΡΓΑΝΗ θα γίνει μόνο από την ημερομηνία που επιτράπηκε και όχι προγενέστερα.

39. Μπορεί εργαζόμενος που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης να αποχωρήσει οικειοθελώς;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως και μπορεί να σας συνιστώ να μην γίνει διότι θα υπάρξει θέμα με την επιδότηση.

40. Σε σχέση με την ερώτηση 27 η ερώτηση ήταν πως μπορούμε να αφαιρέσουμε τα 533€, από τις καθαρές αποδοχές και όχι από τις μεικτές και πως αυτό θα το διαχειριστεί στο Pylon και την ΑΠΔ. Επίσης γίνεται ένας εργοδότης να αφαιρέσει όλο το ποσό των 800€ μόνο από τον Απρίλιο για παράδειγμα εάν θέλει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία στο πρόγραμμα μισθοδοσίας. Όσον αφορά το αν μπορείτε να αφαιρέσετε όλο το ποσό, σας απαντώ ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος.

ΠΗΓΗ:e-forologia.gr
Σχετικό άρθρο-->πατήστε εδώ

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.