3 λεπτά ανάγνωσης
02 Jun
02Jun

Μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει ενοίκια (το 40% λόγω κορονοϊού), να κάνουν την σχετική δήλωση έτσι ώστε να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και με βάση την οποία θα πάρουν πίσω περίπου το 30% αυτών που έχουν χάσει. 

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα. Η επικαιροποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου,  η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα μισθώματα που δεν εισπράχθηκαν και η αποδοχή της από τους ενοικιαστές αποτελούν τα τρία κλειδιά που θα κλειδώσουν την έκπτωση την έκπτωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με εξαίρεση τις οφειλές από ρυθμίσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Η πλατφόρμα

Προκειμένου να γίνει ο υπολογισμός της απώλειας, αλλά και κυρίως η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει μισθώματα μειωμένα κατά 40% θα πρέπει δημιουργηθεί στο Taxisnet ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε αυτή, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Μόλις αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται θα πρέπει:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς θα πρέπει οι μισθώσεις να φαίνονται στο σύστημα ως ενεργές.

  • Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας το  μηνιαίο μίσθωμα, τους μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση  ενοικίου.


    • Η αίτηση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

  • Όταν θα κλείσει η πλατφόρμα  η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της «αποζημίωσης» για τους φορολογούμενους που εισπράττουν από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία το 60% των μισθωμάτων.  Συνολικά θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν καθώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

    Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι σε ένα μηνιαίο μίσθωμα 600 ευρώ, η μείωση που γίνεται κατά 40% ή 240 ευρώ, η έκπτωση φόρου υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 360 ευρώ και διαμορφώνεται σε 72 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 30% των υπόλοιπων 240 ευρώ του ενοικίου που «έχασε» ο ιδιοκτήτης.  Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ το 30% της απώλειας που θα υποστεί από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

ΠΗΓΗ:newsit.grΣχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.