1 λεπτά ανάγνωσης
17 Sep
17Sep

Διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο θα έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην απόφαση αυτή καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δώσει ανάσα στους φορολογούμενους, πολλοί εκ των οποίων μέσα στον Σεπτέμβριο θα κληθούν να πληρώσουν 3 δόσεις από τον φόρο εισοδήματος. Οι δύο θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα – αυτές που πήραν παράταση από Ιούλιο και Αύγουστο – και η μία ακόμη στο τέλος του μήνα.


ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ 2021 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ TAXIS


Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα ξεκινήσουν να αναρτώνται την προσεχή Δευτέρα (20.09.2021) και η σχετική διαδικασία εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος.Χθες (16.09.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο μιλώντας στην ΕΡΤ3. Όπως τόνισε η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.Σημείωσε επιπροσθέτως, «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα». 

Οι δόσεις είναι 

1η Δόση 30/09/2021 ή Διπλή τέλος Οκτωβρίου

2η Δόση Τέλος Οκτωβρίου (ή και 1η Δόση Σεπτεμβρίου χωρίς προσάυξηση)

3η Δόση Τέλος Νοεμβρίου

4η Δόση Τέλος Δεκεμβρίου

5η Δόση Τέλος Ιανουαρίου 2022

6η Δόση Τέλος Φεβρουαρίου 2022

Το συνολικό ποσό που θα ζητήσει από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 2,5 δισ. και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 6 δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει διαφορές με πέρυσι.

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι εκείνοι, ο αριθμός τους θα αγγίξει το 1,5 εκατ. που είτε θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή μηδενικό, εξαιτίας του ότι τα εισοδήματά τους ήταν μειωμένα, λόγω της πανδημίας το 2020.Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν επίσης και εκείνοι, των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει κατηγορία, χαμηλότερη, λόγω παλαιότητας.Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων, που είτε απέκτησαν, είτε πούλησαν ακίνητα μέσα στο 2020, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν πληρώσει πέρυσι.


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.