5 λεπτά ανάγνωσης
25 Mar
25Mar

Εξαίρεση αποτελεί ο ΦΠΑ. Η ελάφρυνση θα δοθεί στους πολίτες που δεν θα κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής καταβολής που προώθησε η κυβέρνηση. Νέα διεύρυνση του πλαισίου προστασίας την επόμενη εβδομάδα.

Εκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση τον ΦΠΑ), εφόσον πληρωθούν στην ώρα τους και οι φορολογούμενοι-ασφαλισμένοι δεν κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά ότι η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση το 2020, η οποία όμως θα είναι παροδική.


Σε κοινή συνέντευξη τύπου των Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Βρούτση και Αδ. Γεωργιάδη ανακοινώθηκε διεύρυνση του πλαισίου προστασίας εργαζομένων, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπ. Οικονομικών να τονίζει ότι «στηρίζουμε παράλληλα την κουλτούρα πληρωμών έχοντας το βλέμμα στη μετά κορωνοϊό εποχή για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες παροχής εγγυοδοσίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αρχές Μαΐου το υπουργείο θα είναι έτοιμο να τρέξει δράσεις δανειοδότησης και κεφαλαίου κίνησης έναντι αρχικού σχεδιασμού για τέλη Μαΐου.

Παράλληλα, ο κος Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά «πληροφορίες» για επιβολή capital controls, τις οποίες χαρακτήρισε «ανεύθυνες», σημειώνοντας ότι αποτελούν πρωτοφανή προσπάθεια κάποιων να βλάψουν τη χώρα. «Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπ. Εργασίας, από την πλευρά του, εξειδίκευσε αναλυτικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων και επιχειρήσεων.

Διευρύνεται το πλαίσιο

Από την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει κι άλλο.

Όπως είπε, με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε έως τώρα η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες, ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι φέτος η οικονομία θα περάσει σε ύφεση και ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. «Εχουμε χρέος όλοι να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, ώστε να βγούμε από την κρίση με το λιγότερο κόστος».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΠΗΓΗ:euro2day.grΣχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.