3 λεπτά ανάγνωσης
25 Mar
25Mar

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπ. Εργασίας εξειδικεύοντας την πρόσφατη δέσμη μέτρων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν Κ.Α.Δ. (κύριο) που περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα του υπ. Οικονομικών με τους πληττόμενους Κ.Α.Δ., δικαιούνται κι αυτοί την αποζημίωση των 800 ευρώ (δείτε το δελτίο τύπου με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες). 

Βέβαια, προβληματισμός έχει δημιουργηθεί σχετικά με το αν δικαιούται ή όχι την εν λόγω αποζημίωση και ο επιστημονικός κλάδος (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) και αναμένονται νέες διευκρινίσεις επ΄αυτού, διότι στο δελτίο τύπου υπάρχει μια ασάφεια που προβλημάτισε τον επιστημονικό κλάδο. Σίγουρα αναμένονται εξελίξεις για το θέμα αυτό οπότε θα ενημερωθείτε μέσω του κόμβου. 

Ας πάμε όμως στο θέμα για το οποίο έχουμε δεχθεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα και e-mail από συναδέλφους λογιστές. Πώς θα λάβουν επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι τα 800 ευρώ;

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, (πριν από λίγα λεπτά)  όσοι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ασκούν δραστηριότητα που εμπίπτει στους πληττόμενους Κ.Α.Δ., θα μπορούν κι αυτοί να εισέρχονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με τους κωδικούς taxinet που διαθέτουν, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία και να τύχουν της αποζημίωσης των 800 ευρώ. Τονίζουμε πως αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργοδότες (δείτε τη σχετική σημείωση στο τέλος του άρθρου).  Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με όσα νομικά πρόσωπα διαθέτουν Κ.Α.Δ. που εντάσσονται στη λίστα με τους πληττόμενους Κ.Α.Δ., διότι εκεί εγείρεται το ερώτημα αν θα λάβουν την αποζημίωση όλοι όσοι συμμετέχουν σ΄αυτά ή όχι. Για το μείζον αυτό ζήτημα αναμένονται νέες διευκρινίσεις. 

Συνεπώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν Κ.Α.Δ. (κύριο) που αναφέρεται στην επικαιροποιημένη λίστα του υπ. Οικονομικών με τους πληττόμενους Κ.Α.Δ.  μπορούν πλέον εδώ και λίγη ώρα να μπουν στην πλατφόρμα και να συμπληρώσουν το  έντυπο


Το μήνυμα που προστέθηκε πριν από λίγη ώρα στην εφαρμογή αναφέρει : 

Το έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να συμπληρώνεται και από τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ΑΜΕ ή δεν είναι αυτό ενεργό. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες ή αυτοαπασχολούμενους που επίσης  δεν έχουν ΑΜΕ  ή δεν είναι αυτό ενεργό, συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία μίσθωσης ακινήτων, εφόσον είναι δικαιούχοι, μη συμπληρώνοντας τα πεδία που αφορούν τους εργαζόμενους.


ΠΗΓΗ: taxheaven.gr

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.