4 λεπτά ανάγνωσης
04 Mar
04Mar

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα του 2019. Από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, πληρώνοντας ωστόσο την πρώτη δόση του φόρου στα τέλη Ιουλίου.

 

Σημειώνεται ότι από το περυσινό έτος έχουν αλλάξει οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.

 

Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι:

 

• «Κλειδί» για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν και φέτος οι κωδικοί 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2019 με ηλεκτρονικό χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες.

 

Σημειώνεται ότι αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογουμένους 70 ετών και άνω, καθώς και από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2019 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

 

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

 

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

 

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

 

• Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2019 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

 

• Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2019, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

 

• Οι νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν έκπτωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου, ενώ οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν ετησίως 650 ευρώ.

 

• Δηλώσεις με επιφύλαξη. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Αγοράστε online την φετινή σας δήλωση πατώντας εδώ

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.